English
Svenska

Gwyneth Olofsson

Jag är en brittiskfödd kvinna som bor i Göteborg på Sveriges västkust, och jag trivs bra i detta vikingaland. Nuförtiden undervisar jag på deltid på Senioruniversitetet och jobbar då och då med översättning. Efter Brexit valde jag att ha både svenskt och brittiskt medborgarskap, men även om jag har bott här i många år ser jag några aspekter av livet i Sverige genom brittiska ögon, vilket så klart är oundvikligt.

Min bakgrund

Jag har fått mitt konstiga namn, Gwyneth Olofsson, från min walesiska mamma och min svenska man. Jag är född i Newcastle-on-Tyne i norra England och har en masterexamen i engelsk litteratur och en vidareutbildning i pedagogik. Efter att ha undervisat i några år både i England och Singapore kom jag till Sverige för att undervisa i engelska. Tanken var att stanna ett par år - men jag är fortfarande här! Jag gifte med med en svensk man, Olle Olofsson, och grundade mitt eget företag vars största kund var Volvo IT. Under 15 år skrev jag en spalt i Volvogruppens interna tidning, Global, om interkulturella skillnader och om utmaningarna i att kommunicera med varandra på engelska. Det var Volvo som frågade om jag var intresserad av att hålla TEDex-talet som du kan se på: YouTube

Jag har publicerat fyra böcker, men tyvärr finns de inte längre i tryck. Den första hette Everyone Makes Mistakesoch gavs ut av Studentlitteratur. Den illustrerades av Christel Copp. Ett amerikanskt förlag, Intercultural Press, gav ut min andra bok, When In Rome or Rio or Riyadh: cultural Q&A’s for successful business behaviour around the world, 2006. Den fick priset Outstanding Academic Title av Choice magazine och har översatts till arabiska. English at Work for Speakers of Swedish gavs ut hösten 2012 av Stockholmsförlaget Prodicta. Min fjärde bok, A Global Perspective for a Worldwide Workforce, publicerades år 2015.

Som trevlig omväxling mot mina vanliga medicinska översättningarna, översatte jag 2021 en bok om engelsk litteratur för Studentlitteratur, Horror, Science Fiction and Fantasy av Anna-Karin Persson.

Skriv till Gwyneth på: gwyneth.olofsson@communico.se

Hem
Veckans berättelse
Tidigare berättelser
Om Gwyneth
Meny